Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is toch wel ‘hoe leer je het beste voor economie?‘, gevolgd door ‘hoe haal ik een voldoende voor economie?‘. In deze blog geef ik je een aantal handige leertips, specifiek gericht op economie en bedrijfseconomie. Als je deze tips volgt, wordt de kans een stuk groter dat je betere cijfers gaat halen voor (bedrijfs)economie.
Misverstand
Voordat ik start met het geven van een aantal tips, wil ik een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen. Ik hoor leerlingen namelijk vaak zeggen dat economie een vak is dat je moet ‘zien’. Zie je het niet, en mis je de logica, dan ben je min of meer verloren. Niets is minder waar. Of je nu wel of niet een aangeboren talent voor economie hebt, iedereen is in staat om voldoendes te halen voor economie.
Het goede nieuws
Economie zit namelijk vol met standaard oorzaak-gevolg verbanden en modelletjes die je heel goed uit je hoofd kunt leren. De kunst is vooral om het door te hebben wanneer je zo’n verband of model moet gebruiken, en daar gaat het nog weleens mis. Een goed overzicht hebben van de economie stof is daarom wel essentieel, zeker als het eindexamen voor de deur staat. Gelukkig kun je met behulp van de OsAcademie het overzicht en de rust bewaren.
Naast allerlei verbanden en modellen, is (bedrijfs)economie bij sommige onderwerpen ook heel ’talig’, met veel tekst en begrijpend lezen. Om deze teksten te begrijpen en hier vragen over te beantwoorden, is het belangrijk dat je de economische begrippen en formules goed kent. Vergelijk het maar met een voetbalwedstrijd; als je de regels van het spel niet kent (wat moet je doen om te winnen of wanneer sta je buitenspel?) of de vaardigheden mist om een bal fatsoenlijk te trappen, zul je de wedstrijd niet winnen. Gelukkig kun je jezelf ook prima trainen als het om begrippenkennis gaat.
5 tips over hoe je het beste economie kunt leren
-
- Train veel en regelmatig.
Omdat economie zoveel vaste verbanden en regeltjes kent en je deze soms in een oerwoud van tekst of getallen moet gaan herkennen, is veel trainen essentieel.
Succes in de wedstrijd begint namelijk al op de training (lees: de economieles). Je doet jezelf een groot plezier door tijdens de lessen je economie skills zo vaak mogelijk te trainen. Dat zit zo: bij alle nieuwe dingen die je leert, ontstaat er een nieuw (neuraal) pad in je hersenen. Vergelijk het met een grasveldje. Als je hier een keer stevig doorheen loopt, ontstaat er een pad van platgetrapt gras.
Doe je dit echter maar één keer, dan staat het gras binnen de kortste keren weer fier overeind en net zo verdwijnt het neurale pad in je hersenen ook weer. Bewandel je het pad echter meerdere keren, dan wordt het pad steeds breder en sterker. De kans dat het juiste antwoord je dan op ‘magische’ wijze te binnen schiet bij een proefwerk of examen, is dan veel groter. Voordeel van veel trainen is ook nog eens dat je de stof voor veel langere tijd gaat onthouden. - Stamp (bedrijfs)economische begrippen en formules.
Naast veel trainen is het ook belangrijk te weten aan welke economie skills je dan moet gaan werken. Mijn advies: leer om te beginnen economische begrippen en formules uit je hoofd door te stampen, net als met de betekenis van woordjes. Als je de woorden niet kent, kun je ook de economische taal niet spreken. Zorg dat je begrippen met je boeken dicht kunt opschrijven of kunt uitleggen aan een ander (uitleggen van de leerstof is een supergoede strategie!). Let erop dat je bij jezelf checkt of je de betekenis ook echt snapt. Enkel woorden opzeggen zonder de betekenis te snappen is zonde van je tijd. - Maak een lijst met de belangrijkste onderwerpen, veelvoorkomende vragen en oorzaak-gevolg verbanden
Elk hoofdstuk of examenonderdeel heeft een aantal hoofdonderwerpen. Maak hier een lijst van zodat je ze bij het leren kunt afstrepen. Per onderwerp is het slim om een top 5 te maken van veelvoorkomende vragen. De manier waarop je deze vragen beantwoordt, kun je vervolgens uit je hoofd leren zodat ze je op de toets niet meer kunnen verrassen. Let er daarbij op dat ‘dezelfde soort’ vraag soms op meerdere manieren gesteld wordt.Pro tip: laat je lijstje checken door je docent.Naast veelvoorkomende vragen zitten er ook altijd een paar oorzaak-gevolg verbanden tussen. Bijvoorbeeld: ‘als de prijs stijgt, daalt de gevraagde hoeveelheid’ of ‘als de inflatie hoger is dan de procentuele stijging van het inkomen, daalt de koopkracht’. Schrijf ze op en leer ze.
- Train jezelf in het ‘slim’ beantwoorden van vragen
Bij het beantwoorden van economische vragen is het slim om een stappenplan te gebruiken, en niet pas op je proefwerk, maar al tijdens het maken van huiswerk. Voordat je kunt scoren, zal je het eerst een paar keer geoefend moeten hebben. De stappen zijn als volgt:
1. Wat wordt er gevraagd?
2. Wat weet je van het onderwerp, hoe zit het in elkaar? Lees de tekst boven de vraag altijd goed! Maak evt. een schema/tekening/formule
3. Welke gegevens heb je? Schrijf ze op (bij voorkeur in tabel/schema)
4. Welke gegevens mis je? Hoe kun je die vinden?
5. Los het vraagstuk op én geef antwoord op de vraag
6. Controleer je antwoord, waar mogelijk met een berekening. Doorloop eerst deze stapjes voordat je direct je antwoord opschrijft of begint te rekenen. Dat geeft je wat meer structuur en zal de kwaliteit van je antwoorden sterk gaan verbeteren. Je traint jezelf zo om er beter over na te denken en je kennis écht te gebruiken.Protip: herhaal in je antwoord altijd de kernwoorden/begrippen uit de vraag. - Oefen, oefen en oefen.
Er zit niets anders op. Nadat je alle begrippen, formules en veelvoorkomende vragen goed in je hoofd hebt zitten, is het een kwestie van veel oefenen. Herhaal uit elke paragraaf een aantal opgaven en let erop dat je ze op de ‘slimme’ manier (zie punt 4) zo uitgebreid mogelijk beantwoordt (docenten houden daarvan en geven dus eerder punten!).
Merk je dat het beantwoorden van sommige vragen nog niet zo soepel loopt, check dan of de leerstof wel goed in je hoofd zit (begrippen, formules, oorzaak-gevolg rijtjes) en wees daarover eerlijk tegen jezelf.
- Train veel en regelmatig.
Wanneer je bovenstaande tips toepast, wordt de kans dat jij voor je volgende (bedrijfs)economie proefwerk of schoolexamen een voldoende haalt een stuk groter. Hopelijk heb je zo wat meer houvast en een antwoord op de vraag hoe je het beste economie leert.
Succes!
– Meneer van Os
P.S.: doe jij dit schooljaar eindexamen economie en kun je wel wat extra hulp gebruiken? Check dan nu onze online examentraining economie. Verder is onze eindexamenpagina ook een aanrader met handige eindexamentips.
P.P.S.: lees ‘7 tips voor hoe je het beste kunt leren‘ voor meer algemene leertips en leerstrategieën, goed voor het leren van praktisch elk vak.
Heb je een vraag of wil je gewoon een berichtje achterlaten? Doe dat hieronder bij de comments.
economie, het vak dat ik totaal niet begreep op de middelbare school en het ook maar snel liet vallen. Nu bijna 20 jaar later, op 34 jarige leeftijd heb ik geen zin meer mijn leven voor een baas te werken en ben gaan concentreren op investeren en zodoende hopelijk binnen 5 jaar of sneller te “pensioneren”
Doordat ik meer en meer wil leren over investeren kom ik meer en meer economische termen tegen die ik ooit gehoord heb op school maar ze nooit begreep. Ik ben blij deze site gevonden te hebben en hier weer van voor af aan de lessen volg. Bestond deze site maar in die tijd. Was het internet maar al zo geavanceerd als toen. Ik dank u hartelijk, dat ik weer even terug de “schoolbanken” in kan gaan vanachter mijn bureau. Wat kan economie toch leuk zijn. Nooit verwacht dat ik dat ooit zou zeggen
Mooi verhaal
[…] 8. Hoe leer je economie – 5 tips – OsAcademie […]