M&O examen vwo 2011 eerste tijdvak vraag 24 | Eindexamen opgaven M&O | Forum

Let op: het OsAcademie forum staat in 'read-only' mode. Het is dus niet mogelijk om nieuwe berichten te plaatsen. Het forum blijft wel online, zodat bestaande vragen en antwoorden gelezen kunnen worden. Zit je in je examenjaar en heb je dringende hulp nodig? Dan is onze examentraining misschien iets voor jou. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe gratis lesvideo's bij OsAcademie en tips voor je (bedrijfs)economie examen ontvangen? Registreer je dan hier.

Avatar
Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken
Forum bereik


Match



Forumopties



Minimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens
De forums zijn op dit ogenblik gesloten en zijn alleen voor lezen toegankelijk
sp_TopicIcon
M&O examen vwo 2011 eerste tijdvak vraag 24
1 mei 2014
14:05
Avatar
Ilse
Jedi
Gratis lid
Forumberichten: 6
Lid sinds:
1 mei 2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Dag,

Ik begrijp deze vraag niet. Zelf had ik als antwoord:

47.5 x 6 x 8 = 2280 uren geopend per jaar 

5985 uren wordt er per jaar gesleuteld door klanten

(0.75 x 5985) / 2280 = 1.97

Dus er moeten twee sleutelplekken worden gerealiseerd.

Van het antwoord in het correctievoorschrift word ik niet veel wijzer. Kan u het wellicht op een andere manier uitleggen? Alvast bedankt!

Groeten,

Ilse

1 mei 2014
14:44
Avatar
Christiaan van Os
Admin
Forumberichten: 279
Lid sinds:
2 september 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ilse zei
Dag,

Ik begrijp deze vraag niet. Zelf had ik als antwoord:

47.5 x 6 x 8 = 2280 uren geopend per jaar 

5985 uren wordt er per jaar gesleuteld door klanten

(0.75 x 5985) / 2280 = 1.97

Dus er moeten twee sleutelplekken worden gerealiseerd.

Van het antwoord in het correctievoorschrift word ik niet veel wijzer. Kan u het wellicht op een andere manier uitleggen? Alvast bedankt!

Groeten,

Ilse

Dag Ilse,

Ik zal het je uitleggen. De fout die jij overigens maakt is dat je 75% neemt van het aantal verwachte uren sleutelen, terwijl er in de tekst staat dat de bezettingsgraad minimaal 75% moet zijn van het BESCHIKBARE aantal uren. Je komt al goed uit als je het volgende doet: 0,75 x 2.280 = 1.710 uren. Per plek moet er dus minimaal 1.710 uur gewerkt worden.

5985 / 1710 = 3,5 sleutelplekken

Een halve sleutelplek bestaat niet, dus vandaar dat het dan 3 sleutelplekken worden (zie berekening hier onder om te laten zien dat 3 genoeg is en 2 te weinig).

Bij 2 sleutelplekken zal er per plek 2.992,5 uur gewerkt worden, en dat kan niet in 1 jaar, want er zijn maar 2.280 uren (5.985 / x = 2 ---> x = 2.992,5 uur)

Bij 3 sleutelplekken zal er per plek 1.995 uur gewerkt worden, en dat is mogelijk binnen de 2.280 uur en voldoende om minimaal 1.710 uur gebruik te maken van een sleutelplek. (5.985 / x = 3 ---> x = 1.995)

 

De manier waarop het antwoordmodel op het antwoord komt is als volgt:

In totaal verwacht men dat er in 1 jaar 5.985 uur aan auto's wordt gesleuteld. 

Per week wordt er dan 5985 / 47,5 = 126 uur gesleuteld aan auto's. 

Uit de informatiebron 6 kun je verder halen dat de garage 6 dagen per week open is gedurende 8 uur. Dus het aantal uur dat de garage per week open is, is 6 x 8 = 48 uur. 

In de tekst boven de vraag staat verder: 

Uit het oogpunt van kostenbeheersing gaat CareForCar bij de bepaling van het aantal te realiseren sleutelplekken uit van een bezettingsgraad van minimaal 75%; dat wil zeggen dat de sleutelplekken tenminste voor 75% van het beschikbare aantal uren door klanten gebruikt worden.

Aantal beschikbare uren per week is 48. 0,75 x 48 = 36 uur. De sleutelplekken moeten dus minimaal 36 uur gebruikt worden, meer uren mag, minder niet.

Aangezien er behoefte is aan 126 uur sleutelen krijg je dan: 126 / 36 = 3,5 sleutelplekken. Een halve sleutelplek bestaat niet, dus vandaar dat het dan 3 sleutelplekken worden (zie berekening hier onder om te laten zien dat 3 genoeg is en 2 te weinig).

Bij 2 sleutelplekken zal er per plek 63 uur gewerkt worden, en dat kan niet in 1 week (126 / x = 2 ---> x = 63)

Bij 3 sleutelplekken zal er per plek 42 uur gewerkt worden, en dat is mogelijk binnen de 48 uur en voldoende om minimaal 36 uur gebruik te maken van een sleutelplek. (126 / x = 3 ---> x = 42)

Wordt het je zo duidelijkSmile?

1 mei 2014
14:52
Avatar
Ilse
Jedi
Gratis lid
Forumberichten: 6
Lid sinds:
1 mei 2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja, bedankt, nu begrijp ik het!

Dan heb ik nog een vraagje over de volgende vraag (25): waarom wordt ervan uitgegaan dat werken in deeltijd 24 uur in de week is?

Groeten,

Ilse

1 mei 2014
14:59
Avatar
Ilse
Jedi
Gratis lid
Forumberichten: 6
Lid sinds:
1 mei 2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Dat staat nergens in de opgave, maar in het correctievoorschrift gebruiken ze 48 uur (2x24 uur)!

1 mei 2014
15:03
Avatar
Ilse
Jedi
Gratis lid
Forumberichten: 6
Lid sinds:
1 mei 2014
sp_UserOfflineSmall Offline

O ja, natuurlijk, naar de openingstijden kijken. Overheen gelezen!

1 mei 2014
15:05
Avatar
Christiaan van Os
Admin
Forumberichten: 279
Lid sinds:
2 september 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja, bedankt, nu begrijp ik het!

Dan heb ik nog een vraagje over de volgende vraag (25): waarom wordt ervan uitgegaan dat werken in deeltijd 24 uur in de week is?

Groeten,

Ilse

 

Bij het berekenen van de loonkosten nemen ze gewoon het totaal aantal uren dat nodig is (48 uur), ongeacht hoeveel beheerders er zijn. Ze gaan dus niet uit van 24 uur in deeltijd o.i.d.

Per maand zijn de loonkosten voor een fulltime baan (36 uur) € 2.125 exclusief vakantietoeslag van 8%. Er zijn echter 48 uur te vullen, meer dan 1 fulltime baan dus. 48 / 36 = 1,33 baan is er nodig.

De loonkosten per jaar zijn dan: € 2.125 x 1,08 x 1,33 x 12 = € 36.720 (12 maanden en inclusief de vakantietoeslag).

En daarna reken je verder met de subsidie e.d.

Helder?

1 mei 2014
15:06
Avatar
Christiaan van Os
Admin
Forumberichten: 279
Lid sinds:
2 september 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ilse zei
O ja, natuurlijk, naar de openingstijden kijken. Overheen gelezen!

Haha, dat is het grote gevaar bij M&O. Ergens overheen lezen of te snel gaan rekenen en aannames maken. 

1 mei 2014
15:07
Avatar
Ilse
Jedi
Gratis lid
Forumberichten: 6
Lid sinds:
1 mei 2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Inderdaad! Ik was uitgegaan van (36/2 =) 18 uren in de week. Volgende keer beter lezen!

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam
Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 90
Nu on-line:
3
Gast(en)
Nu op deze pagina:
1 Gast(en)
Top-schrijvers:
234720: 21
melanie106148: 16
Houdini: 8
xMarjoleintjex: 8
Joey: 8
s578766: 7
Laraaa: 7
Ilse: 6
Ilse_C: 6
Sinterbaas: 6
Gebruikers statistieken:
Gasten: 2
Leden: 1427
Moderators: 0
Beheerders: 1
Forum stat.:
Groepen: 5
Forums: 30
Onderwerpen: 179
Berichten: 578
Nieuwste leden:
Teddie, Martijnohr, Thera, Nmadanee, tibaax, alisia, Astrid, ambervg, sharonvanolstx, sharonvanolst
Administratoren: Christiaan van Os: 279
>
Share
Email
WhatsApp